Το δωμάτιο είναι ένας χώρος χαλάρωσης αφιερωμένος στις προσωπικές μας στιγμές. Βασικό και ίσως πρωταρχικό ρόλο σε αυτό καταλαμβάνει το κρεβάτι όπου διακοσμώντας το με τα κατάλληλα σεντόνια μπορεί να αλλάξει το ύφος του χώρου. Εάν αναλογιστούμε ότι το 1/3 της ζωής μας κοιμόμαστε, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως τα σεντόνια που επιλέγουμε είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση και παράλληλα είναι το πιο ορατό μέρος ενός κρεβατιού. Γι’ αυτούς τους λόγους η σωστή και παράλληλα ποιοτική επιλογή σεντονιών κάνουν την διαφορά τόσο στην οπτική αισθητική όσο και στο επίπεδο άνεσης στο δωμάτιό σας ή η το κατάλυμα σας.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε σεντόνια.

Η σωστή επιλογή σεντονιών είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε αρκετούς παράγοντες. Παρακάτω σας παραθέτουμε τεχνικές πληροφορίες και συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν για κάνετε σωστή επιλογή των σεντονιών για το ξενοδοχείο σας ή τον προσωπικό σας χώρο.

  1. 1. Επιλογή κατάλληλης ποιότητας

Επιλέξτε ανάμεσα σε διαφορετικές συνθέσεις και ποιότητες ανάλογα την χρήση τους επαγγελματική ή οικιακή ώστε να αξιοποιήσετε την χρήση τους στο μέγιστο.

Βαμβακερά απλά:  Είναι κατασκευασμένα από 100% βαμβάκι. Η πυκνότητα στην ύφανση τους κυμαίνετε από 140 έως 180 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα. Πρόκειται για την οικονομικότερη κατηγορία βαμβακερών. Αρνητικό μπορεί να θεωρεί το γεγονός του σιδερώματος καθώς λόγω της σύνθεσης είναι ευκολοτσαλάκωτα και δύσκολα στο σίδερο. Ωστόσο είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για οικιακή χρήση.

Βαμβακερά Πενιέ: Ο όρος πενιέ αναφέρεται στην επεξεργασία και συγκεκριμένα στην ποιότητα και όχι στο είδος της κλωστής. Το βαμβάκι πενιέ από τη στιγμή της συγκομιδής του υπόκειται σε ειδική επεξεργασία όπου απομακρίνεται τυχόν υπολείμματα και μένουν μόνο οι γερές και ανθεκτικές ίνες με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή σεντονιών από καθαρό μακρόινο βαμβάκι που δεν «κομπιάζει» εξαιρετικής ποιότητας και ανθεκτικότητας, με απαλότερη υφή από το κλασικό απλό βαμβακερό. Αυτή όλη η διαδικασία αυξάνει το κόστος, άρα και την τελική τιμή του προϊόντος.

Βαμβακερά Περκάλι: Τα σεντόνια περκάλι είναι μια από της συνηθέστερες κατηγορίες σεντονιών. Είναι πολύ ανθεκτικά στις φθορές λόγω της πυκνής ύφανσης, απαλά στην υφή και πολύ δροσερά στην επαφή με το σώμα.

Βαμβακερά Σατέν: Βαμβακοσατέν σεντόνια, η καλύτερη κατηγορία και επιλογή για βαμβακερά σεντόνια. Η πυκνή ύφανσή τους δίνουν στιλπνή όψη και μια διακριτική γυαλάδα χαρίζοντας αίσθηση πολυτέλειας στον χώρο σας. Εξαιρετικά απαλά στην αφή , με λεία επιφάνεια.

Σύμμεικτα Βαμβάκι-πολυέστερ: Πρόκειται για τα σεντόνια τα οποία περιέχουν ένα ποσοστό από πολυεστέρα στην σύνθεση τους πέραν του βαμβακιού. Η συχνότερη επιλογή για σεντόνια επαγγελματικής χρήσης, εύκολα στο καθημερινό σιδέρωμα και με δελεαστική τιμή.

  1. 2.Επιλογή αριθμό κλωστών

Κριτήριο για την ιδανική επιλογή μίας σειρά σεντονιών πέραν της σύνθεσης θα πρέπει να είναι και η πυκνότητα του νήματος.  Ο αριθμός κλωστών TC (thread count) ανά τετραγωνική ίντσα υφάσματος, είναι κατά κάποιο τρόπο ενδεικτικός της ποιότητας και ανθεκτικότητας ενός σεντονιού.

  1. 3.Επιλογή κατάλληλου μεγέθους

Αρχικά θα χρειαστεί να μετρήσετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του στρώματός σας. Σύμφωνα με τις διαστάσεις του στρώματος, θα μπορέσετε να υπολογίσετε τα σεντόνια, που είναι κατάλληλα για το κρεβάτι σας. Συνήθως τα στρώματα έχουν στάνταρ διαστάσεις μήκους και πλάτους. Δηλαδή το διπλό στρώμα είναι για παράδειγμα 200Χ150 ενώ το υπέρδιπλο ξεκινά από 200Χ160 αλλά μπορεί να είναι και φαρδύτερο. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα το στρώμα σας να είναι ειδική παραγγελία με διαστάσεις φτιαγμένες για συγκεκριμένο χώρο. Οπότε, μετρήστε το για να σιγουρευτείτε. Το ύψος ενός στρώματος είναι αυτό που συνήθως ποικίλει και χρειάζεται να το προσέξετε.

  1. 4.Επιλογή κατάλληλου χρώματος

Συνδυάστε τα σεντόνια σας σύμφωνα με την αισθητική του χώρου σας και την επιλογή χρωμάτων που έχετε κάνει σε αυτό. Σίγουρα η πιο safe επιλογή παραμένουν τα λευκά σεντόνια  ωστόσο κάντε την διαφορά επιλέγοντας μέσα από την μεγάλη ποικιλία σεντονιών που έχει συγκεντρώσει η  Ergo-Horeca για εσάς.

 

Επιλέξτε με υπευθυνότητα την ποιότητα και το υλικό σεντονιών που θα βάλετε στα κρεβάτια του ξενοδοχείου σας, airbnb, ξενώνα ακόμα του προσωπικού σας χώρου καθώς έρχεται καθημερινά σε άμεση επαφή με το σώμα μας.